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Benchmark 

Code of Practice 

On 

Person-to-Person Marketing Calls 

 

Preamble 1  

1 This Code of Practice (“CoP”) is issued by the Communications Association of 

Hong Kong (“the Association”) for the purpose of providing guidance to its 

members in making person-to-person telephone calls for marketing activities 

(“person-to-person marketing calls”). 

 

2 This CoP applies to all person-to-person marketing calls to be made or authorised to 

be made by members of the Association who have adopted this CoP, regardless of 

whether there is any business relationship between the member company and the 

called party. Any member who has adopted this CoP and who has outsourced the 

making of person-to-person marketing calls to other parties, should make every 

effort to ensure that the outsourced parties comply with this CoP. 

 

3 For the avoidance of doubt, nothing in this CoP shall absolve any person from 

complying with the Unsolicited Electronic Messages Ordinance (Cap. 593) 

(“UEMO”), the Personal Data (Privacy) Ordinance (Cap. 486) or other applicable 

laws in Hong Kong. 

 

 

Interpretation 

4 In this CoP, unless the context otherwise requires –  

 

“called party” means, subject to clause 17, a member of the public or an organisation 

in Hong Kong;  

 

“calling line identification information” means telecommunications network 

information generated and transmitted by the calling party’s 2 telecommunications 

network for the purpose of enabling the called party’s telecommunications network to 

identify the telephone number of the calling party; 

 

 “marketing” means advertising or promoting telecommunication goods and services; 
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“organisation” includes— 

(a) a Hong Kong company;  

(b) any other company or body corporate, wherever incorporated or otherwise   

     established; and  

(c) a partnership or other unincorporated body of persons, whether formed or  

     established in Hong Kong or elsewhere; 

 

principal” means an individual or organisation who has authorised the making of 

person-to-person marketing calls; 

 

“telemarketer” means: 

(a) an individual or organisation engaged in the practice of marketing via person-to-

person marketing calls; 

(b) employees of the principal engaged in the practice of marketing via person-to-

person marketing calls;  

(c)  person marketing calls for and on behalf of the principal, if the principal has 

contracted out part or whole of the marketing campaign to that individual or 

organisation; and  

(d) Employees of the individual or organisation of item (c) above; 

 

“unsubscribe request”, in relation to a person-to-person marketing call, means: 

(a) a message to the effect that the registered user of the telephone number to 

which the call is made does not wish to receive, at that telephone number, any 

further person-to-person marketing call from or authorized by that principal; or 

(b) a message to similar effect. 

 

5 In this CoP, the singular includes the plural and vice versa, and words importing a 

gender include every gender. 

 
 

Hours of Calling 

6 Person-to-person marketing calls should only be made between Hong Kong time 

9:00am and 10:00pm, unless the called party has advised that a call at another time 

would be more convenient and acceptable. 
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Identity and Purpose 

7 A telemarketer who makes a person-to-person marketing call should not conceal or 

withhold from the called party the calling line identification information of the sending 

telephone number, or issue any instruction in connection with making the call that 

has the same effect 

 

8 At the commencement of a person-to-person marketing call, the following information 

should be provided to the called party:  

(a) the name of the principal that authorised the making of the call; and  

(b) the purposes of the call. 

 

9 Upon request, the called party should be informed of a telephone number of the 

telemarketer (“Contact Telephone Number”) which he can call during normal 

business hours to lodge complaints against the person-to-person marketing calls 

made by staff or to make enquiries with staff. 

 

Unsubscribe Request 

10 A telemarketer should not make any further person-to-person marketing calls to a 

number after the registered user of that number has made an unsubscribe request 

to him or his principal within 10 working days in accordance to UEMO principles 

unless with the explicit consent form the registered user. 

 

11 A telemarketer should accept an unsubscribe request made during a person-to-

person marketing call, as well as an unsubscribe request made when a person 

calls at the Contact Telephone Number as mentioned in paragraph 9 above. A 

telemarketer may choose to offer other additional channels for members of the 

public to make an unsubscribe request. 

 

    12 A telemarketer should and his principal should ensure that the list of telephone 

numbers in respect of which unsubscribe requests have been made should be 

properly maintained and updated within 10 working days in accordance to UEMO 

principle, and that telemarketers should not make person-to-person marketing calls 

to the telephone numbers on the up-to-date list.  

 

 

 
1 
At the time of issuing this Code of Practice, some service providers need a few months time to 

enhance their IT system in order to show the calling line identification information of the sending 
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telephone number. 
 
 

Statistics of Complaints 

13 A telemarketer and a principal should keep a proper record of statistics of 

complaints in relation to person-to-person marketing calls, and provide statistics of 

complaints to the Association and the relevant authority or public body from time to 

time as requested by the Association and the relevant authority or public body for 

the purpose of monitoring the compliance situation. 

 

Use of Automated Dialing Equipment  

14 Telemarketers using automated dialing equipment should allow at least 15 seconds 

or four rings before disconnecting an unanswered call. 

 

15 The called party should be connected to a live agent within two seconds after the 

call has been answered. Otherwise, the call is considered abandoned whether or 

not the call is eventually connected. Telemarketers should frequently review the 

percentage of abandoned calls and make every endeavour to minimise such 

percentage which shall not be greater than 10% of the total calls. 

 

16 The automated dialing equipment deployed should be capable of generating  

relevant statistics for monitoring and ensuring compliance with this CoP. 

 

Called Party Who is Travelling Overseas when the Call is Made 

17 If a telemarketer, when making a person-to-person marketing call, is aware that the 

called party is travelling overseas, he/she should endeavour to disconnect the call 

immediately (if the call has not yet been answered by the called party) or terminate 

the conversation as soon as practicable (if the call has been answered by the 

called party). 

 

Effective Date 

18 Members who agree to implement this CoP will do so by May 31, 2011. 
 

Communications Association of Hong Kong  

2 March 2011 


